Proiecte comunitare

Încă de la începutul activității în România am considerat că orice program de responsabilitate socială pe care îl implementăm în comunitate are nevoie de susținerea și implicarea angajaților prin acțiuni de voluntariat și campanii de strângere de fonduri. Pe baza politicii interne de dublare a sumelor donate de angajați, aceștia pot susține cauze sociale identificate de ei la nivel local, compania urmând să ofere o sumă egală cu cea a donaţiilor făcute în nume personal.

Dintre programele pe care le-am susținut de-a lungul timpului amintim:

”În cartierul meu vreau să mă simt în siguranță”, program de siguranță personală

Împreună cu Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Poliția Municipiului București, am desfășurat în perioada mai 2012 - august 2013 proiectul de siguranță personală În cartierul meu vreau să mă simt în siguranță. Proiectul a constat în identificarea îngrijorărilor cu privire la siguranța personală a cetățenilor din trei cartiere din capitală (Lacul Tei, Drumul Taberei și Pantelimon), respectiv facilitarea a 4 întâlniri cu peste 100 de cetățeni și reprezentanți ai autorităților locale (Poliția Locală și Poliția de Proximitate). Împreună cu Poliția Municipiului București, am inițiat două campanii de informare și de prevenire a cetățenilor cu privire la tâlhărie, violența domestică și stradală, furtul din locuințe, din buzunare și din magazine. Pentru implicarea noastră în susținerea acestor campanii, Departamentul de Poliție al Municipiului București ne-a oferit premiul “Cel mai bun partener” în cadrul evenimentului de recunoaștere a colaboratorilor celor mai implicați, organizat în septembrie 2013.

Recicleta ECOmunitatea ta!, program de educare și de protecție a mediului înconjurător

Provident a susținut în perioada septembrie 2012 - decembrie 2013, în parteneriat cu ViitorPlus - asociația pentru dezvoltare durabilă, Primăria Sectorului 2 și Supercom, primul program de colectare selectivă a deșeurilor de hârtie direct din scările de bloc. Sistemele de colectare a hârtiei au fost instalate în 58 de scări de bloc din zona Bucur Obor a Bucureștiului, unde peste 8.000 de locuitori pot arunca selectiv hârtia. Prin acest program, hârtia colectată este transportată cu ajutorul cargo-bicicletelor care nu poluează, conduse de persoane cu probleme sociale care au astfel șansa unui loc de muncă. De la lansarea programului, în septembrie 2012 și până în prezent, au fost colectate peste 7.000 de kilograme de hârtie și astfel au fost salvați de la tăiere 116 copaci maturi.

Ca urmare a inovației și a beneficiilor sociale pe care le aduce comunității, programul Recicleta, din care face parte și proiectul Recicleta ECOmunitatea ta, dezvoltat de Asociația ViitorPlus, a câștigat marele premiu, în valoare de 25.000 de euro, la secţiunea de mediu a EIB Social Innovation Tournament, competiție organizată în noiembrie 2013 de European Investment Bank Institute. 

1 Recicleta Provident in comunitate2 Recicleta Provident in comunitate3 Recicleta Provident in comunitate

”Fiecare parc are povestea lui!”, program de sprijinire a comunităților locale

Spațiul comunitar nu este al instituțiilor publice, ci al oamenilor. Aceștia, cu puțin efort și sprijin, îl pot transforma într-un loc de poveste.
Programul  „Fiecare parc are povestea lui!”, lansat în 2010, a fost o iniţiativă care avea să aducă un “aer proaspăt” în comunitățile locale în care clienții, agenții și angajații noștri trăiesc și lucrează prin reamenajarea spațiilor verzi. De la lansarea programului și până la finalul anului 2012, am reamenajat 10 parcuri şi spaţii de joacă în Iaşi, Cluj-Napoca (unde am construit de la zero primul parc eco-rustic din oraş, La Butuci), Galaţi, Craiova, Târgu-Mureş, Buzău, Suceava, Târgu-Jiu, Arad şi Oradea. Valoarea totală a granturilor oferite pentru realizarea acestui program a fost de 30.000 de euro, la care se adaugă costurile pentru promovare și implicarea voluntarilor. Peste 400 de voluntari, angajați, agenți și clienți ai companiei, au fost implicați în activitățile de voluntariat pentru reamenajarea locurilor de joacă. Alături de aceștia am avut susținerea organizațiilor locale cu care am colaborat– Fundația Comunitară Cluj, Fundația Comunitară Târgu-Mureș, Asociația ”Vasiliada” Craiova, Fundația ”Bethany” Iași, Asociația Pro Green Terra Buzău, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului Oradea, Asociația Clubul Eco-Montan Origini Verzi, Asociația Efect Verde, Asociația Regională pentru Dezvoltare Durabilă.


1 Fiecare parc are povestea lui Provident in comunitate2 Fiecare parc are povestea lui Provident in comunitate3 Fiecare parc are povestea lui Provident in comunitate

În noiembrie 2010, ”Fiecare parc are povestea lui” a fost votat proiectul lunii de cititorii site-ului responsabilitatesociala.ro. Pentru implicarea în acest proiect, Provident a primit două premii: cel mai bun program de voluntariat corporatist în cadrul Galei Don'Or 2011, la Cluj, respectiv premiul pentru compania anului la Gala Voluntarilor 2010, în Iași.

Impactul în comunitate:
  • Peste 10.000 de oameni, copii și adulți, locuiesc în imediata vecinătate a locurilor de joacă și beneficiază de acestea;
  • Peste 20.000 de locuitori au votat locul de joacă pe care îl doreau reamenajat în Campania de consultare a comunității;
  • Peste 400 de angajati, agenți și clienți Provident au participat la activitățile de voluntariat.
  • Peste 10.000 de clienți din cele 10 orașe au fost consultați în campaniile de votare prin intermediul agenților și a operatorilor call-centre Provident.
”5 ani în România, 5 lei pentru sănătate!”, program de susținere a sistemului de sănătate Ori de câte ori ne implicăm în programe sociale, ne străduim să le alegem pe cele care răspund problemelor reale cu care se confruntă comunitățile pe care le deservim. Principala provocare a majorității comunităților indicată de angajații, agenții și clienții noștri a fost calitatea serviciilor de sănătate. De aceea, cu ocazia celor 5 ani în România, am desfășurat o campanie prin care 5 lei din fiecare împrumut acordat în luna iulie 2010 au fost donați în această direcție. Cele trei cauze intrate în campanie au fost: ”Copilăria nu trebuie trăită în spital” (Asociaţia M.A.M.E), achiziţia unui avion medical (Fundaţia pentru SMURD) și asistenţă psiho-socială pentru 80% dintre copiii bolnavi de cancer aflaţi sub tratament în 5 centre onco-pediatrice din 4 oraşe din ţară (Asociaţia ”Little People” România). Votul a peste 61.000 de persoane, clienți, agenți și publicul larg, a mers către Asociația ”Little People”, aceasta fiind beneficiara donației de 118,000 lei, care a ajutat, mai bine de 1.000 copii pe parcursul anilor 2011 și 2012. În plus, Provident a oferit Asociaţiei ”Little People” România spaţiu publicitar în valoare de peste 250.000 de lei pentru promovarea în presă a unei campanii de strângere de fonduri.  

1 Little People Provident in comunitate2 Little People Provident in comunitate3 Little People Provident in comunitate

Alte proiecte și acțiuni sociale

Pe lângă programele multianuale am susținut și proiecte și acțiuni locale pentru copii, tineri și adulți defavorizați, pentru tineri cu dizabilități sau pentru comunități din mediul rural. Printre acestea:

  • Programul ”Învăţare, Participare, Încredere”, implementat de Fundația PACT. În cadrul edițiilor desfășurate în 2007, 2009 și 2011, am susținut implementarea a 10 proiecte comunitare din mediul rural, printre care înfiinţarea "Centrului de perpetuare a tradiţiilor" din judeţul Argeş, a "Clubului tineretului din Valea-Mare", judeţul Gorj, a "Muzeului Satului", judeţul Dolj, a Centrului de voluntariat din comuna Cornu, Prahova sau construcția unei fântâni în comuna Dorobanțu din județul Călărași. Găsiți un studiu de caz despre proiect la http://www.responsabilitatesociala.ro/studii-de-caz-csr/provident-financial-romania/invatare-participare-incredere.html
  • Programul Educaţie financiară şi pentru viaţă, desfăşurat de Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Copii și Părinţi al Asociației SOS Satele Copiilor. În cadrul parteneriatul multianual, 2010-2011, peste 450 de copii au primit asistenţă socială şi psihologică, 20 de adulţi au participat la cursuri de educaţie financiară şi au învaţat noi metode de gestionare eficientă a bugetului personal şi al familiei, iar 6 specialişti - asistenţi sociali- au fost instruiţi în cadrul proiectului Şcoala Profesorilor, parte a programului ”Bugetul Familiei”. Mai mult, cu implicarea angajaților am înființat biblioteci în toate centrele „SOS Satele Copiilor” (din Cisnădie, Bucureşti şi Bacău). Colegii noștri au dat o mână de ajutor la redecorarea camerelor de joacă din centrul din București. Mai mult, 150 de copii au primit rechizite și ghiozdane pentru a începe cu bine școala, iar 15 dintre aceștia au fost recompensați pentru rezultate bune la învățătură cu bilete la Aqua Park.
  • Evenimente de strângere de fonduri marca Swimathon, organizate de Fundațiile Comunitare din Târgu-Mureș, Iași, București și Bacău pentru susținerea diferitelor cauze sociale din comunitățile locale. Voluntarii Provident au înotat, încă din 2012, pentru cauzele a peste 300 de copii defavoritați din centrele sociale ”Casa Noastră”- București, ”Rozmarin”- Târgu-Mureș, ”Căsuța dintre Coline”- Iași, Asociația ”Lumina”– Bacău, proiectul ”Casa Mihail” al organizației ”Habitat for Humanity” și proiectul ”Ideile tale schimbă Iașiul” al Fundației Comunitare Iași. Peste 48.000 de lei au fost donați în toate edițiile, ca urmare a efortului celor peste 50 de voluntari Provident care au înotat mai mult de 500 de ture de bazin.
1 Swimathon Provident in comunitate2 Swimathon Provident in comunitate3 Swimathon Provident in comunitate

Alte ONG-uri cu care am colaborat: Fundația Sfântul Dimitrie, Fundația FARA, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, Junior Achievement România, Fundația Principesa Margareta, Asociația ”EccoAssist”, Fundaţia Habitat for Humanity,  Asociația ”Alternative Sociale, Iași.

Pentru cauze care au nevoie de ajutor, identificate și susținute de angajați, compania oferă o sumă egală cu cea a donaţiilor făcute în nume personal, conform politicii de dublare a sumelor, dar nu mai mult de 2.000 de lei per cauză socială. Din 2009 până în prezent angajaţii au donat şi investit în organizarea de proiecte sociale zeci de mii de euro.